0
EL MONO GASTRONOMICO
-5%

EL MONO GASTRONOMICO

Ensayos de arte y gastronomía

PEREZ ESCOHOTADO, JAVIER

25,00 €
23,75 €
IVE incluído
En stock
Editorial:
TREA EDICIONES
Ano de edición:
2014
Materia
Ensaio
ISBN:
978-84-9704-818-7
Páxinas:
184
Encadernación:
Tapa blanda
Colección:
LA COMIDA DE LA VIDA
Idioma:
Español
25,00 €
23,75 €
IVE incluído
En stock
Engadir a favoritos

De la misma manera que somos la única especie a la que constantemente le crece el pelo, somos también el único ser que cocina. Tras El mono gastronómico, el lector escuchará la resonancia de dos obras conocidas: El mono desnudo y El mono gramático, de Desmond Morris y Octavio Paz, respectivamente. De este doble eco surge el título de este libro, como un cruce, un híbrido, de preocupaciones de variado pelaje, relacionadas con dos habilidades del ser humano que le han permitido evolucionar, mejorar la especie: el arte y la gastronomía.
El hecho de que una herramienta, unos guijarros de filo cortante con los que filetear la carne, haya podido ser más determinante en la evolución humana que el uso del fuego y la cocción en agua, es un asunto discutible que, paralelamente a la recuperación de la artesanía como el dominio de los procedimientos, se aborda aquí.
Se intenta entender la gramática oculta de la gastronomía; comprender la inspiración y la creatividad que puedan encerrarse en una receta o en un objeto que sirve para beber, como el porrón o el botijo: «objetos primigenios». De la poesía se ocupa en el capítulo dedicado a «La última cena», que descubre el menú de Jesús y sus discípulos en el cuadro de Leonardo, pero, sobre todo, valora el gesto de las últimas cenas de los condenados a muerte y de los mismos grandes chefs. El mono gastronómico aborda, además, esa tendencia ecuménica de reconciliación entre Oriente y Occidente, que se ha impuesto, a veces con manifiesta superficialidad, en la cocina global o en la cocina de vanguardia.
Igualmente, trata la confusión entre arte y gastronomía, al analizar las expresiones «cocina de vanguardia» y «muerte del arte», y al ponerlas en relación con las vanguardias artísticas históricas y su fracaso. Y analiza también el intento de la cocina de vanguardia de encontrar su propio relato legitimador en la alta cultura. Lo que se llama «gastronomía de vanguardia», «cocina de autor», «creatividad», «arte de la gastronomía»..., no son más que auténticos memes (declaraciones formuladas con éxito, que se reproducen y extienden con facilidad entre la población) ocultos bajo las entretenidas máscaras de la esferificación, la deconstrucción o el «japonismo», que El mono gastronómico desenmascara o contextualiza en diversos lugares, entre otros asuntos de indudable interés que el lector encontrará en los ensayos que constituyen este volumen.

Artículos relacionados

  • FÍOS DE TRANSPARENCIA ACESA -5%
    FÍOS DE TRANSPARENCIA ACESA
    ESPERANZA L. MARIÑO DAVILA
    A poliédrica figura de X. M. Beiras -economista, profesor, político, músico, ensaísta, narrador e tradutor-, referente imprescindible no contexto cultural e político galego dos séculos XX e XXI, destaca por unha excepcional cultura humanística de raíz afrancesada. O presente ensaio aspira a ofrecer unha visión integral dunha parte da próspera faceta literaria, desde os primeiro...
    En stock

    19,95 €18,95 €

  • O QUE ESTOU A DICIR CANDO DIGO <<ALTRI NON>> -5%
    O QUE ESTOU A DICIR CANDO DIGO <>
    XOSÉ DE CEA
    Dende que se soubo que a multinacional portuguesa Altri e a galega Greenalia escollera o concello de Palas de Rei para construír a fábrica de celulosa soluble máis grande de Europa, miles de persoas rebeláronse contra un proxecto que ameaza non só a comarca do Ulloa, senón o conxunto da nosa terra. Especialistas de diversas disciplinas científicas están a advertir sobre os efec...
    En stock

    14,95 €14,20 €

  • A INDUSTRIA ONTE E HOXE -5%
    A INDUSTRIA ONTE E HOXE
    XOÁN CARMONA BADÍA / EDELMIRO LÓPEZ IGLESIAS
    Xoán Carmona e Edelmiro López Iglesias conseguen, grazas á súa análise feita non só con rigor, senón cun novo foco iluminador, botar por terra algúns elementos que mesmo funcionan como un axioma social no ideario colectivo. Á contra do que se di, Galiza é unha economía industrial. Éo desde que existiu industria - onte - e hoxe con maior peso, en Valor Engadido Bruto (VEB) e mai...
    En stock

    15,60 €14,82 €

  • NAZISMO E CLASE OBREIRA 1933-1993 -5%
    NAZISMO E CLASE OBREIRA 1933-1993
    SERGIO FONTEGHER BOLOGNA
    En Nazismo e clase obreira 1933-1993, Sergio Fontegher Bologna fálanos do papel da clase obreira nos anos anteriores e posteriores á toma do poder nazi. Ao analizar as condicións de vida das persoas traballadoras e os acontecementos máis cruciais do período (desde o masacre obreiro de Berlín en 1929 até a historia das bandas de rúa xuvenís antinazis e as redadas das SA nos bare...
    En stock

    17,95 €17,05 €

  • JESÚS PEREIRA VILARIÑO. UN MESTRE INESQUECIBLE. -5%
    JESÚS PEREIRA VILARIÑO. UN MESTRE INESQUECIBLE.
    XOANA PINTOS / FRANCISCO COLLANTES
    Jesús Pereira Vilariño, mestre, tivo por oficio e paixón a ensinanza. Comeza o seu maxisterio durante a República nas escolas públicas, en especial en Santa Cruz de Ribadulla. Tras o golpe de estado é sancionado e separado do ensino. Durante algún tempo traballa noutros oficios ata que retoma a docencia-en centros privados- e remata a súa traxectoria profesional na Escola Norm...
    En stock

    10,00 €9,50 €

  • O PEQUENO É POSSÍVEL -5%
    O PEQUENO É POSSÍVEL
    MIGUEL ANXO BASTOS
    A sabedoria convencional sobre a dimensâo das unidades políticas parece ser clara no sentido de uma maior dimensâo oferecer uma série de vantagens, quer em termos de eficiência, quer de peso político. e raramente é discutida, uma vez que é considerada um lugar comum. Este livro procura desafiar o mito da bondade da maior escala aplicada aos Estados. Muitos problemas políticos ...
    En stock

    16,00 €15,20 €