0
EL MONO GASTRONOMICO
-5%

EL MONO GASTRONOMICO

Ensayos de arte y gastronomía

PEREZ ESCOHOTADO, JAVIER

25,00 €
23,75 €
IVE incluído
En stock
Editorial:
TREA EDICIONES
Ano de edición:
2014
Materia
Ensaio
ISBN:
978-84-9704-818-7
Páxinas:
184
Encadernación:
Tapa blanda
Colección:
LA COMIDA DE LA VIDA
Idioma:
Español
25,00 €
23,75 €
IVE incluído
En stock
Engadir a favoritos

De la misma manera que somos la única especie a la que constantemente le crece el pelo, somos también el único ser que cocina. Tras El mono gastronómico, el lector escuchará la resonancia de dos obras conocidas: El mono desnudo y El mono gramático, de Desmond Morris y Octavio Paz, respectivamente. De este doble eco surge el título de este libro, como un cruce, un híbrido, de preocupaciones de variado pelaje, relacionadas con dos habilidades del ser humano que le han permitido evolucionar, mejorar la especie: el arte y la gastronomía.
El hecho de que una herramienta, unos guijarros de filo cortante con los que filetear la carne, haya podido ser más determinante en la evolución humana que el uso del fuego y la cocción en agua, es un asunto discutible que, paralelamente a la recuperación de la artesanía como el dominio de los procedimientos, se aborda aquí.
Se intenta entender la gramática oculta de la gastronomía; comprender la inspiración y la creatividad que puedan encerrarse en una receta o en un objeto que sirve para beber, como el porrón o el botijo: «objetos primigenios». De la poesía se ocupa en el capítulo dedicado a «La última cena», que descubre el menú de Jesús y sus discípulos en el cuadro de Leonardo, pero, sobre todo, valora el gesto de las últimas cenas de los condenados a muerte y de los mismos grandes chefs. El mono gastronómico aborda, además, esa tendencia ecuménica de reconciliación entre Oriente y Occidente, que se ha impuesto, a veces con manifiesta superficialidad, en la cocina global o en la cocina de vanguardia.
Igualmente, trata la confusión entre arte y gastronomía, al analizar las expresiones «cocina de vanguardia» y «muerte del arte», y al ponerlas en relación con las vanguardias artísticas históricas y su fracaso. Y analiza también el intento de la cocina de vanguardia de encontrar su propio relato legitimador en la alta cultura. Lo que se llama «gastronomía de vanguardia», «cocina de autor», «creatividad», «arte de la gastronomía»..., no son más que auténticos memes (declaraciones formuladas con éxito, que se reproducen y extienden con facilidad entre la población) ocultos bajo las entretenidas máscaras de la esferificación, la deconstrucción o el «japonismo», que El mono gastronómico desenmascara o contextualiza en diversos lugares, entre otros asuntos de indudable interés que el lector encontrará en los ensayos que constituyen este volumen.

Artículos relacionados

  • PASADO E PRESENTE DA VIVENDA EN GALICIA -5%
    PASADO E PRESENTE DA VIVENDA EN GALICIA
    MANUEL VILAS FERNÁNDEZ
    O profesor Vilas realiza unha análise exhaustiva da vivenda como subsector de construción de residencias habitábeis. No libro presente e mediante instrumentos analíticos axeitados desvéndanse os elementos que rodean o acceso á mesma e que son complexos, mesmos estruturais. A oferta e a demanda, a evolución dos prezos, a relación desa evolución coa da renda dispoñíbel, os segmen...
    En stock

    15,60 €14,82 €

  • GOLPISTAS E REPRESORES -5%
    GOLPISTAS E REPRESORES
    LUÍS LAMELA
    En Galiza, os crimes dos falanxistas seguen sendo unha das grandes eivas na recuperación da memoria histórica. Non foron vítimas, senón verdugos que executaron a represión e construíron o Estado franquista. Aínda que se foi recuperando a dignidade das vítimas, a memoria dos represores segue no silencio. A posguerra estivo marcada pola miseria, o estraperlo e a corrupción, ment...
    En stock

    29,95 €28,45 €

  • MAR, INDUSTRIA E SOBERANÍA ALIMENTARIA -5%
    MAR, INDUSTRIA E SOBERANÍA ALIMENTARIA
    GONZALO RODRÍGUEZ RODRÍGUEZ
    A pesca como sector de actividade económica que produce pescado foi e é motor de crecemento económico galego. Gonzalo Rodríguez achéganos, como experto coñecedor, aos escenarios en que se desenvolve esta actividade: a pesca extractiva, a piscicultura mariña, a produción mitícola, o subsector marisqueiro, os procesos de produción de conxelado, a industria transformadora de novas...
    En stock

    15,60 €14,82 €

  • ROSALÍA EN FAMILIA -5%
    ROSALÍA EN FAMILIA
    X.L.MÉNDEZ FERRÍN
    Rosaía de Castro en familia, no seu fogar. De primeiras, nai, pai, parella filla e fillo. Unha Rosalía revelada, inmensa. Ollamos para Ela desde a convinción da súa certeza, da súa palabra e do seu cantar.A orixinalidade deste libro áchase na reflexión sobre a súa vida coa que Méndez Ferrín nos agasalla. Desde o nacemento ata o pasamento. Unha Rosalía familiar, unha muller enga...
    En stock

    14,90 €14,16 €

  • ARREDOR DE CASTELAO NO SÉCULO XXI -5%
    ARREDOR DE CASTELAO NO SÉCULO XXI
    Mª PILAR GARCÍA NEGRO
    Castelao compuxo o mellor painel de coñecemento histórico, social, artístico, legado polo contemporaneidade. Sen a súa achega, a representación da Galiza estaría moito máis fragmentada e oculta. Representa, a súa obra artístico-literario e o seu pensamento e actividade política, un auténtico antídoto contra o minifundismo, porque nos significou e nos universalizou a través de ...
    En stock

    19,95 €18,95 €

  • OSTRÁCIA -5%
    OSTRÁCIA
    TERESA MOURE
    Dum lado, a História; doutro a intimidade. Dum lado, as palavras de ordem das ideologías políticas revolucionárias. Doutro, o orgasmo múltiplo e os fetiches do Domínio e a Submissâo. Dum lado, as figuras de Lenine, Alexandra Kollantai, Nádia Krupskaia e, sobretudo, Inessa Armand. Doutro, a experiencia de escrever sendo mulher e, portanto, interpretada como autora de textos vaga...
    En stock

    18,00 €17,10 €